Vasilica Grigoraş: SĂMÂNŢA DE VOIE BUNĂ

 

Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, oameni în picioare, copac, plantă şi în aer liber

Tuturor copiilor de aproape şi de departe, din suflet de mamă şi bunică: LA MULŢI ANI! În dar, o

Început de cireşar. Prima zi. Dimineaţa devreme. Cerul îşi adună cu tandreţe aştrii nopţii pentru a se odihni şi străluci mai abitir în noaptea următoare. Încet, încet toate vieţuitoarele se trezesc şi se ocupă fiecare de treburile sale.
O sămânţă de voie bună stă ascunsă într-o floare de iasomie din arbustul armonios alcătuit în parcul bucuriei. Aici, viaţa este blândă şi cu vino-ncoace. Trezită cu noaptea în cap, sămânţa de voie bună era cam somnoroasă, aşa cum sunt unii copii. Nici Măria Sa, soarele care urcă agale coama dealului şi de acolo tot mai sus şi mai sus n-a putut-o trezi. Zăbovea în culcuşul ei, bucurându-se de bunătatea şi ospitalitatea gazdei.
Pe măsură ce floarea se deschidea spre alte şi alte surate într-ale veseliei, sămânţa aflată în interior s-a întins lenevos, s-a răsucit, apoi ochii abia mijiţi i-a făcut din ce în ce mai mari. Ştia bine că pentru a fi mai viguroasă este nevoie de mişcare. A făcut câteva exerciţii de înviorare cu reală măiestrie, ajutată şi încurajată puţin şi de-o dulce mângâiere matinală. Apoi s-a gătit frumos, s-a pudrat cu polen de iasomie şi s-a parfumat cu mireasma diafană a acesteia. Cât ai zice peşte a zbughit-o vioaie printre două petale ale florii care se tot depărtau în linişte una de alta. Figura intra în scenariul pregătit minuţios de undeva de Sus. Şi surorile petalele sunt tare ascultătoare şi foarte talentate. Cu graţie ele se depărtau, nu pentru că nu se mai iubeau, se simţeau minunat împreună, ca-ntr-o familie, însă au înţeles că aşa trebuie, aşa le este scris să fie piese din corola vedetă în rochie albă strălucitoare. Şi le place la nebunie să fie admirate.
Sămânţa de voie bună iese graţioasă din floare şi se aşează confortabil pe-o pală de vânt dulce-amăruie, precum cireşele coapte, mult plăcute tuturor, sau ca o ciocolată caldă cu lapte, savurată întotdeauna cu plăcere de copii. Şi a început să zboare… şi a zburat, a zburat… în toate direcţiile, ca puful de păpădie, ca fulgii de nea, ca şi copiii în iureşul jocului de-a prinselea, ca gândurile noastre spre destinaţii necunoscute… A hoinărit cât e ziulica de mare, cu treabă şi fără de treabă, dar cu rost. Pentru că a înţeles şi a învăţat de micuţă care-i este menirea. Ştie că din ea trebuie să răsară peste tot o mulţime de voie bună. Să bucure toate cele create de Dumnezeu: plante, animale, oameni, cerul, pământul, apele, munţii şi văile… Şi este atât de bine primită, este o companie atât de plăcută şi se simte atât de bine oriunde ar fi!
Când a început să se întunece, s-a speriat puţin. Este şi ea mică şi plăpândă şi s-a ascuns din nou. Dar pentru că din fire-i tare curioasă şi mult sociabilă, asemenea copiilor isteţi, cu siguranţă s-a pitit în altă floare, să trăiască o nouă experienţă, să descopere alte miresme şi nuanţe de flori, alte triluri şi tonuri de păsări ori sunete de insecte. Poate în regina nopţii care stă deschisă toată noaptea, fericită să primească oaspeţi dragi. S-o bucure în interior, privind cum îi tresar florile de emoţie. O ştie ea, voia bună cât este de sensibilă. Îmi şi imaginez câtă bucurie au trăit împreună. Pentru că o sămânţă de voie bună întotdeauna are suflet de copil, plin de cadoare şi inocenţă, dar şi înclinat spre zburdălnicii de tot felul; în esenţă înseamnă joacă, bucurie, armonie, lumină, iubire. Este viaţă. Şi ce viaţă minunată!
Dragi copii, în fiecare dintre voi, Doamne, Doamne a sădit o SĂMÂNŢĂ DE VOIE BUNĂ!
Iubiţi-o, îngrijiţi-o şi dăruiţi-o mai departe! Chiar şi nouă, celor maturi, care uneori uităm de esenţa ei binefăcătoare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s